Teelt

Teelt bij van Enckevort Aardbeien

Van Enckevort aardbeien groeien onder glas. In totaal hebben we 1 ha kasruimte.

De aardbeien oogsten we van april tot november.

We telen onze aardbeien met respect voor mens en natuur. Volgens internationale richtlijnen voor zorgvuldige teelt (GlobalGAP)

Op ooghoogte
Onze aardbeiplanten staan niet op de grond, maar in containers op teeltgoten. Dit is prettig bij het plukken: we kunnen de aardbeien staand oogsten. De containers zijn gevuld met substraat van potgrond, veen en kokosvezel. Een goede voedingsbodem voor de planten.

Hommels en bijen bestuiven de witte bloemen die in de planten worden aangelegd. Zij brengen het stuifmeel van de stampers naar de bloembodem.
Na deze bevruchting groeit de bloembodem uit tot een aardbei.

Natuurlijk plagen voorkomen
Ziekten en plagen in de kas voorkomen we met natuurlijke vijanden. Zo bestrijden we luis met galmuggen die de luizen opeten, en witte vlieg met sluipwespen. Door het gebruik van vangplaten weten we welke parasieten in de kas leven. En kunnen we bepalen welke natuurlijke vijanden we inzetten, in welke mate.

Kringloop in de kas
Met grondstoffen en energie gaan we zorgvuldig om. Toegediende plantenvoeding die de planten niet gebruiken, wordt verzameld, gezuiverd en hergebruikt. CO2 die vrijkomt bij verwarming van de kas wordt opgevangen en in de kas gebracht. Goed voor de planten, want die groeien ervan. Goed voor het milieu, dat geen last heeft van CO2 -uitstoot!