(Zoete) Blini’s


Nagerecht voor 4 personen

 

4 eidooiers

150 g volkorentarwemeel

150 g tarwebloem

2 theel. bakpoeder

3,5 dl slagroom (Melkan)

4 eiwitten

50 g suiker

50 g rozijnen (blank/blauw), geweld

1 appel, geschild en in blokjes

20/25 g boter om te bakken

poedersuiker

voor de vulling:

125 g crème fraîche (Melkan)

1 eetl. dessertsaus (aardbeien)

vers fruit (bijvoorbeeld frambozen)

of jam

eventueel bakringen

Bereidingstijd:
ca.25 minuten


Voorbereiden: 

Klop de eidooiers schuimig. Doe het meel en de bloem samen met de bakpoeder in een kom en voeg de schuimige eidooiers hieraan toe. Voeg daarna de slagroom toe en roer
alles goed door elkaar. Klop de
eiwitten met de suiker stijf en spatel dit door het beslag. Roer als laatste de rozijnen en appelblokjes door het
beslag.

Bereiden:
Verwarm een klontje boter in de pan en bak van het beslag kleine ronde
blini’s. Dit gaat het best door het
beslag in drie bakringen te scheppen.
Bak ze aan beide kanten lichtbruin. Meng de crème fraîche en de aard­beiensaus. Snijd de blini vervolgens doormidden en vul deze met crème fraîche en fruit. Bestrooi met poedersuiker.

Tip:
• In Rusland worden blini’s meestal als hartig hapje geserveerd. Laat hiervoor de suiker weg uit het beslag. Snijd de blini doormidden, bestrijk deze met wat zure room en beleg met een plakje gerookte zalm. Andere varianten zijn: gerookte ham met een ananascrèmekaas, eier­salade met cherrytomaat en tuinkers en kruidenroomkaas met plakjes
tomaat.
• Ga voor een mooi versierd bord als volgt te werk: bedek het bord met aardbeiensaus en trek hier met yoghurt witte strepen in. Dit kan met een spuitzakje van bakpapier (knip er een klein puntje af) of met de achterkant van een lepel. Gebruik eventueel een cocktailprikker om er een mooi patroon in te maken.